In-building Wireless 2019: de belangrijkste ontwikkelingen

Het Distributed Antenna System, ofwel DAS, is een indoor antennenetwerk waarmee dekking in een gebouw sterk kan worden verbeterd door middel van RF-signalen. DAS is in de essentie een vereiste voor het uitrusten van grote locaties met een robuuste dekking binnen het gebouw. De meeste gebouwen zijn echter te klein, waardoor DAS geen economisch haalbare optie is. In deze gevallen is de draadloze dekking grotendeels overgelaten aan het macrocellulaire netwerk.

Flexibele implementatie
Voor bekenden in de telecomindustrie is het idee van kleine basisstations die hangen aan lantaarnpalen, bushaltes en zelfs in de gangen van kantoorgebouwen waarschijnlijk niet nieuw. Tegelijkertijd willen gebouweigenaren het soort capaciteit en dichtheid mogelijk maken dat nodig is om duizenden mensen in een stadion of duizenden IoT-apparaten in een vierkante meter te ondersteunen, en daarom moeten netwerkplanners een grotere mate van implementatieflexibiliteit tot hun beschikking hebben.

Voor bijvoorbeeld stadions kan dit betekenen dat er small cells onder de stoelen van het stadion geplaatst worden. In een winkelcentrum kunnen er small cells onder een bank of plantenstandaard gemonteerd worden. In kantoorgebouwen kunnen de small cells geïntegreerd worden in kastframes of verlichtingsarmaturen. In elk geval zijn reducties in vormfactoren noodzakelijk, evenals manieren om de apparaten van stroom te voorzien. Daarnaast is het van fundamenteel belang dat de kleine chips voorzien worden van meer verwerkingskracht en/of meer antenneseries voor de verspreiding van interne netwerken.

802.11ax – Wi-Fi 6
De nieuwste Wi-Fi generatie 802.11ax, ook wel Wi-Fi 6 genoemd, is ontworpen om Wi-Fi toegang in het 5G- en/of IoT-tijdperk te realiseren. De technische integratiefuncties zoals MIMO, QAM en OFDM helpen de doorvoerverbeteringen, bandbreedte-efficiëntie en spectrumgebruikskenmerken te verbeteren, waardoor indoor Wi-Fi netwerken veel beter zijn uitgerust om te voldoen aan de 5G- en IoT-vereisten. Met dit doel blijft Wi-Fi een centrale rol spelen bij het leveren van connectiviteit.

Voor meer informatie over dit onderzoek en om het onderzoeksrapport te downloaden, kunt u terecht op de website van In-Building Tech→